Ταφικά έθιμα

Αίθουσα 4

Τα ευρήματα που εκτίθενται στην αίθουσα 4 πληροφορούν τον επισκέπτη για τις ταφικές πρακτικές των Σαμαίων και των Πανορμιτών, μεταφέροντάς του τα αισθήματα των ζώντων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που χάθηκαν, και την αγωνία τους να τους αποχαιρετήσουν με το δέοντα τρόπο.

Διαπιστώνεται ότι τα αντικείμενα που παίρνουν μαζί τους οι νεκροί, ενίοτε, χαρακτηρίζουν τους ίδιους, αλλά και τους αγαπημένους τους, που τα επέλεξαν για να τους αποχαιρετήσουν.

Η αναπαράσταση τμήματος ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου της πόλης Πανόρμου σκοπό έχει να εξηγήσει με εύληπτο τρόπο την αρχιτεκτονική του μνημείου και παράλληλα τη σημασία των ταφικών μνημείων για την πόλη.

Τέλος, οι  πρωτότυπες σαρκοφάγοι από μαυσωλείο του νεκροταφείου της ίδιας πόλης, που εκτίθενται στη Συλλογή, μεταφέρουν ένα τμήμα του στην έκθεση.

Επιτύμβιες στήλες

Οι επιτύμβιες στήλες της έκθεσης είναι ενδεικτικές εκείνων που χρησιμοποιούνταν για τη σήμανση των τάφων της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Σάμης. Γενικότερα, στις επιτύμβιες στήλες της Σάμης και του Φισκάρδου καταγράφονται διάφορες πληροφορίες για τους θανόντες όπως: όνομα, ηλικία, καταγωγή και ενίοτε ιδιότητα.

Επιτύμβια στήλη της Ισιδώρας μαίας ή ιατρείνης με εγχάρακτα ιατρικά εργαλεία. Σάμη.

Ταφικά Κτερίσματα

Μεταξύ των ταφικών κτερισμάτων από τη Σάμη και το Φισκάρδο συγκαταλέγονται συνηθισμένα αντικείμενα που συνόδευαν τους θανόντες στο ταξίδι τους στον άλλο κόσμο, όπως τα λεγόμενα χαρώνεια νομίσματα, οι δανάκες, πήλινα και γυάλινα αγγεία, κοσμήματα κ.α.

Κάποια αποτελούσαν αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους κατόχους τους όσο βρίσκονταν εν ζωή και αυτοί ή οι αγαπημένοι τους επέλεξαν να τους συνοδεύσουν στο θάνατο και κάποια κατασκευάζονταν εξ αρχής με ταφικό προορισμό.