Λιμάνι Σάμης

Το λιμάνι της Σάμης, σε έναν κόλπο με άμεση διέξοδο προς τον Κορινθιακό και επομένως σε μία φύσει στρατηγική θέση, συνέβαλε από νωρίς στην εξέλιξη της πόλης σε μία πλούσια και σημαντική πόλη του νησιού.

Κλασικός Λιμένας

Ο κλασικός λιμένας της πόλης χωροθετείται στη σημερινή πλατεία Κωνσταντάτου, όπως προέκυψε από τον κατά χώρα εντοπισμό οπής πρόσδεσης πλοίων του ναύλοχου – αγκυροβολίου στο πλαίσιο του Έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων ομβρίων υδάτων – εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού Σάμης Κεφαλονιάς».

Η θέση φαίνεται να σχετίζεται με εκείνη του βυθισμένου τενάγους που περιγράφει ο Παρτς και ενός μικρού λιμανιού σε σημείο που είχε καταχωθεί έλος. Ίσως αυτό να είχε δει και ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης W. M. Leak, στη δυτική γωνία της πόλης του 1806.

Ο ρωμαϊκός λιμένας

Στους ρωμαϊκούς χρόνους ο λιμένας μεταφέρθηκε λίγο βορειοδυτικότερα του κλασικού, πλησίον της οδού Ναυρίνου, τμήμα του οποίου εντοπίζεται μέσα στη θάλασσα. Έναντι αυτού, στη θέση Λουτρό, κτηριακά συγκροτήματα, ενδεχομένως, σχετίζονταν με την εμπορική δραστηριότητα. Στην ίδια περιοχή, μάλιστα, ερευνήθηκαν κτήρια εργαστηριακής και εμπορικής δραστηριότητας.