Το υγρό στοιχείο

Αίθουσα 2

Στην αίθουσα 2 δίνεται έμφαση στο ρόλο του υγρού στοιχείου για τη Σάμη και ιδιαίτερα για τη ρωμαϊκή πόλη, όπου εντοπίζονται σημαντικές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη χρήση του νερού, όπως μία κρήνη και λουτρικά συγκροτήματα, τα κατάλοιπα των οποίων καταλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα της Σάμης.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε  αναπαραγωγή τμήματος υπόκαυστου χώρου σε συνδυασμό με αναπαράσταση διαδικασίας λουτρού. Μάλιστα, το εποπτικό υλικό δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ενημερωθεί για τα λουτρά τόσο της Σάμης, όσο και του Φισκάρδου.

Παράλληλα, η σημασία της θάλασσας για τους κατοίκους της Σάμης και της πόλης Πανόρμου γίνεται αντιληπτή στην ενότητα «Θαλάσσιες μεταφορές – Ενάλιες ανασκαφές».

Κρηναίο οικοδόμημα

Το ρωμαϊκών χρόνων κρηναίο οικοδόμημα στο βόρειο άκρο της σημερινής πόλης, που τροφοδοτούσε την περιοχή με πόσιμο νερό, είναι το κύριο θέμα της πρώτης ενότητας για τη σημασία του υγρού στοιχείου στη Σάμη.

Το κρηναίο οικοδόμημα Σάμης. Σχεδίαση όψηςΑ. Κοκώνη.Επεξεργασία παράστασης Horizon.

Ρωμαϊκά λουτρά

Στην ενότητα των ρωμαϊκών λουτρών παρουσιάζονται ευρήματα που χρησιμοποιούνταν στις αίθουσες των λουτρικών κτισμάτων. Κυρίως όμως, με την αναπαραγωγή τμήματος υπόκαυστου χώρου από λουτρό της Σάμης δίνεται έμφαση στον τρόπο θέρμανσης των θαλάμων, στους οποίους κινούνταν οι θαμώνες.

Λύχνος με φυτική διακόσμηση στο δίσκο. Σάμη, Νότιο νεκροταφείο, οδός Σουηδίας. Δεύτερο μισό του 1ου αι. μ.Χ.

Θαλάσσιες μεταφορές – Ενάλιες ανασκαφές

Στην ενότητα «Θαλάσσιες μεταφορές – Ενάλιες ανασκαφές» ενάλιοι αμφορείς – αμφορείς που προέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή της Σάμης, της Αγίας Ευφημίας και του Φισκάρδου – με εμφανή πάνω τους τα σημάδια της μακρόχρονης παραμονής τους στο βυθό της θάλασσας, βεβαιώνουν τη σημασία των λιμανιών της ανατολικής και Βόρειας Κεφαλονιάς για το εμπόριο του νησιού.