Εργαλεία ζωής

Πρόσκληση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική δράση, στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης με τίτλο «Εργαλεία ζωής» στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό και διοργανώνει εκπαιδευτική δράση, στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης με τίτλο «Εργαλεία ζωής».
Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή
Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Η Εκπαιδευτική δράση απευθύνεται στις σχολικές μονάδες της Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας , και συγκεκριμένα σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού και θα λάβει χώρα στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης. Με αφορμή αντικείμενα που σχετίζονται με την υγεία και την ιατρική και έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης (εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης), τα παιδιά θα ενημερωθούν για τους τρόπους διασφάλισης της υγείας στην Αρχαιότητα, ακόμα και για τη συμβολή της γυναίκας σε αυτή. Επιπλέον, τα παιδιά θα ανακαλύψουν κοινά στοιχεία εργαλείων ιατρικής με αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή καλλυντικών ουσιών στην αρχαιότητα αλλά και με σημερινά εργαλεία συντήρησης αρχαίων αντικειμένων.

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, στις 10:00 στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης. Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να δηλώσουν συμμέτοχη στην Υπηρεσία μας έως και τις 15 Μαΐου 2023 (e-mail: efakef@culture.gr, τηλ.: 2671027546).
Υπεύθυνες: Μελπομένη Ανδρεάτου, αρχαιολόγος
Άννα Ζαφείρα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης

Επισημαίνεται ότι τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη για όλους .
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των σχολείων αρμοδιότητάς σας.