Εργαλεία Ζωής

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 Ώρα: 18:00 Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης για παιδιά 9-12 ετών Απαραίτητη η κράτησης θέσης
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, συμμετέχει στον φετινό εορτασμό και διοργανώνει εκπαιδευτική δράση, στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης με τίτλο «Εργαλεία ζωής».

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, στις 10:00 στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης για τις σχολικές μονάδες που
έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου το απόγευμα για παιδιά 9-12 ετών στις 18:00 μ.μ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι και τις 17 Μαΐου 2023 (e-mail: info@same-museum.gr, τηλ.:2671027546).

Με αφορμή αντικείμενα που σχετίζονται με την υγεία και την ιατρική και έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης (εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης), τα παιδιά θα ενημερωθούν για τους τρόπους διασφάλισης της υγείας στην Αρχαιότητα, ακόμα και για τη συμβολή της γυναίκας σε αυτή. Επιπλέον, τα παιδιά θα ανακαλύψουν κοινά στοιχεία εργαλείων ιατρικής με αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή καλλυντικών ουσιών στην αρχαιότητα αλλά και με σημερινά εργαλεία συντήρησης αρχαίων αντικειμένων.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 3 Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
Στόχος 13 Δράση για την κλιματική αλλαγή
Στόχος 15 Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Υπεύθυνες προγράμματος:
Μελπομένη Ανδρεάτου, Αρχαιολόγος
Άννα Ζαφείρα, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
Επισημαίνεται ότι το πρωί της 18ης Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι
ελεύθερη για όλους.